Hemsäkerhet är en term som hänvisar till både säkerhetsvaran på plats i en fastighet, hem eller lägenhet, samt personlig säkerhetspraxis. Säkerhetsutrustning kan innefatta lås, belysning, dörrar rörelsedetektorer, kameror larmsystem och mycket mer som är installerade på en fastighet. Personlig säkerhet involverar vanor som att låsa dörrar och se till att fönster är ordentligt stängda, aktivera sitt hemlarm och till exempel se till att extranycklar inte finns tillgängliga för främlingar utanför hemmet. Hemsäkerhet går alltså utanför termen hemlarm, det är allra viktigast att skalskyddet till bostaden håller måttet, dvs fönster, dörrar och andra tillvägagångssätt att ta sig in.
Behovet av hemlarm
Behovet av att ha larm beror från person till person. Beroende på om man bor i staden eller på landet, villa, lägenhet, radhus eller fritidshus, bostad på markplan eller i ett höghus, vilken stadsdel man är bosatt i, vad man förvarar i sitt hem men även personlig läggning när det kommer till oro och behovet att känna sig trygg. På stöldskyddsföreningens hemsida kan man hitta statistik över anmälda såväl som fullbordade inbrott i Sverige. Man kan också söka information om just ditt område för att se vad statistiken indikerar i form av behov.
Vad rekommenderas vid köp av hemlarm?
- Vid anlitande av en firma är det alltid viktigt att se till att firman är certifierad och pålitlig. Efterforska själv och läs recensioner av andra kunder för att se om de är nöjda och leta om möjligt efter statistik och tester som visar hur säkert hemlarmet är
- Se även till att hemlarmet i sig är certifierat och godkänt. Var noga med att kolla vilket år hemlarmet tillverkades då vissa larm vid det här laget kan vara utdaterade.
- Utöver firman och larmet i sig är det av yttersta vikt att bekräfta att larmet är anslutet till en certifierad larmcentral.
Hur säkert är ett larm – Falsk trygghet
Det finns enligt flertalet undersökningar och forskare ingen garanti för att ett larm faktiskt kommer att stoppa ett inbrott. Inbrott sker ofta även i larmade bostäder och tjuvarna har naturligtvis, i takt med att larmen blivit säkrare och mer avancerade, blivit allt mer skickliga på sitt jobb. Hemlarm har besvisligen en avskräckande effekt men det behöver inte betyda att alla inbrottstjuvar drar sig från att försöka. Vissa tjuvar har lärt sig att undvika larmen och kunna ta sig in i bostäder utan att de utlöses. Andra bryr sig helt enkelt inte och stjäl under den tid de har innan de flyr.