Få reda på om du har blivit smittad – hemifrån

Få reda på om du har blivit smittad - hemifrån

De flesta som drabbas av klamydia får inga symptom alls, därför är det alltid viktigt att testa sig om man har haft sex utan kondom. Din partner ska också testa sig. Det finns många mottagningar runt om i Sverige där de erbjuder drop-in för att göra klamydiatest, då behöver du inte boka tid. En del kan uppleva det som jobbigt att träffa en sjuksköterska på en vårdcentral och att redogöra för sitt sexliv. För dessa personer finns det en ny sorts självtest som man kan göra i hemmet.

Vilka symptom finns på klamydia? 

Klamydia är en bakterie som sprids genom samlag. Majoriteten av alla som smittas av klamydia får inga symptom alls. En liten del av alla drabbade kan dock känna att det svider när de kissar. Kvinnor kan få blodblandade flytningar från underlivet och urinröret. En del kvinnor får blödningar. Män kan få ont i pungen och kvinnor kan få ont i nedre delen av magen. Om du har haft samlag analt kan du få flytningar från analöppningen. Det är viktigt att du kommer under behandling så fort som möjligt för att hindra smittspridning, även om du inte känner av några symptom. Ett klamydiatest är säkert en vecka efter det misstänkta smittotillfället.

Att testa för klamydia 

För att förhindra smittspridning så ska du alltid göra ett klamydiatest när du misstänker att du kan ha råkat ut för smittan. Det är enkelt att boka tid på en vårdcentral med en barnmorska för att göra testet som går snabbt och är helt smärtfritt. Barnmorskan kommer att fråga dig om din sexuella historik och om vilka personer du har haft sex med. Detta görs för att man ska kunna spåra en eventuell smitta. Ett annat alternativ är att köpa ett test för hemmabruk, ett så kallat självtest. En man som gör ett självtest lämnar ett enkelt urinprov. En kvinna måste föra upp en bomullspinne i slidan och gnugga. Testen skickas sedan kostnadsfritt till ett laboratorium där de analyseras.

Var säljs självtest? 

Självtest kan du köpa på de flesta välsorterade apotek. Det finns också många websidor som säljer självtest som du enkelt beställer och får sedan hemskickat. Det finns självtester för att mäta blodsocker, kolesterol och för att få reda på om du är gravid. Det finns tester för många olika könssjukdomar. Självtesterna är enkla att använda och resultaten är lika pålitliga som hos en vårdcentral. Du kan testa i ditt hem när det passar dig.