Lax – lättillgänglig superfood

Begreppet ”superfood” har kommit att börja användas som stämpel på alltfler livsmedel och i vissa fall är det inte riktigt sant att det är superfood det handlar om. Begreppet är mer av en stämpel man använder för att få livsmedlet att framstå som mer nyttigt än vad det i själva verket är, så det är viktigt att man tittar på innehållsförteckningen även på livsmedel där det står ”superfood”.

Lax – äkta superfood

Lax är dock ett livsmedel som är äkta superfood och genom att äta mycket lax så får man i sig mängder av bra vitaminer, mineraler och bra fettsyror. Då man kan variera lax på mängder av olika sätt så kan man äta det både till frukost, lunch, mellanmål och till middag, ja till och med som kvälls snacks passar det alldeles utmärkt!

Passa på att testa nya rätter med lax så att du får i dig lax minst 1 gång varje vecka utan att tröttna. Det är lätt att man hamnar i situationer där man inte har så mycket inspiration till just matlagning under veckorna. Det enda som krävs för att bryta den tråkiga cirkeln är att man ser till att variera sig med nya recept, för då blir det roligare att äta även under veckorna.

Olika typer av lax

Som du säkert har märkt när du ska handla lax i butiken så finns det olika typer av lax och priserna är olika för olika lax. Om vi tar en jämförelse mellan odlad lax, ekologiskt odlad lax och vildlax så förhåller det sig på det viset att den sistnämnda är den bästa vad gäller halt av omega-3.

Vildlaxen lever av skaldjur och små organismer medan den odlade laxen ges foder som inte alltid innehåller så stora mängder fisk. Detta avspeglas direkt i omega-3 innehållet, så det är viktigt att du väljer rätt typ av lax för att få i dig så mycket omega-3 som möjligt.