Av de 850 fonder som pensionssparare i PPM-systemet har att välja mellan är ungefär 500 registrerade i utlandet. Det gäller bland annat Allra-fonderna vilka har fått motta mycket kritik i media den senaste tiden. De PPM-fonder som är utlandsregistrerade är ofta dyrare för dig som sparare än fonder som är registrerade i Sverige. I vissa fall kan det röra sig om en skillnad på uppemot 80 procent. Som grädde på moset är ofta avkastningen sämre, enligt en granskning utförd av Sveriges Television (SVT).
Advisor är ett svenskt fondbolag som till skillnad från utlandsregistrerade fondbolag tillhandahåller fonder med rimliga avgifter och god avkastning. Du kan även anlita Advisor för PPM-förvaltning, vilket innebär att du får professionell förvaltning av ditt premiepensionskonto. Advisors genomsnittliga avkastning har under de senaste 17 åren varit 10 procent per år.
Luxemburgfonder såväl dyrare som sämre
De flesta av de cirka 500 PPM-fonder som är registrerade i utlandet är registrerade i Luxemburg. Enligt SVT:s granskning innebär detta en större kostnad för kunderna i form av högre avgifter. Den genomsnittliga avgiften för de fonder i premiepensionssystemet som är registrerade i Sverige är 0,36 procent, efter avdragen PPM-rabatt. Motsvarande siffra för de fonder som är registrerade i Luxemburg är 0,63 procent, vilket innebär att deras avgifter i genomsnitt är 80 procent högre.
När SVT intervjuar branschorganisationen Fondbolagens förening är man inom organisationen medvetna om att de fonder som är registrerade i utlandet har högre avgifter. Branschorganisationen har nämligen utfört egna undersökningar som har bekräftat detta.
Fondbolagens organisations vd Fredrik Nordström berättar för SVT att de känner till att svenskregistrerade fonder i genomsnitt har lägre avgifter, samt att avgifterna för de fonder som är registrerade i Luxemburg och andra länder ofta är högre. Han menar att det bland annat kan bero på att förvaltningen av vissa smalare fonder, såsom tillväxtmarknadsfonder, är förenad med högre kostnader och att andelen sådana fonder kan vara högre i till exempel Luxemburg.
Den genomsnittliga avkastningen är även den sämre hos de fonder som är registrerade i Luxemburg. Snittet för de svenska fonderna ligger på 10,4 procent per år under en femårsperiod, medan motsvarande siffra för Luxemburgfonderna är 9,9 procent.