Vilka material tillverkas cykelramar av?

Ramen på en cykel är generellt sett tillverkad av antingen aluminium, stål, titan eller kolfiber. Vilket material som används styrs ofta av din budget och vilken typ av cyklist du är. Du bör känna till att de olika materialens egenskaper skiljer sig åt, samt att det som särskiljer en bättre ram från en sämre främst har att göra med priset och kvaliteten snarare än vilket material som använts. Här går vi igenom de olika materialens egenskaper för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut, desto bättre cyklist du blir desto viktigare blir valet av cykelram att använda.

Kolfiber och aluminium

Kolfiber har blivit något av en standard vad gäller prestanda och återfinns ofta på cyklar högre upp i prissegmentet. Alla cyklar som används i större cykeltävlingar som till exempel Tour de France är gjorda av kolfiber. Det betyder dock inte att alla cyklar av kolfiber är lika bra, utan materialet gör det möjligt för tillverkaren att skapa extremt lätta, styva, bekväma och/eller hållbar ramar. Ibland kan du inte få alla dessa egenskaper i en och samma ram utan tvingas göra en avvägning mellan de olika egenskaperna.

Du som vill ha en cykel med låg vikt, men har en tight budget att förhålla dig till, bör titta närmare på en ram av aluminium. Aluminiumramar är nämligen Hållbara, styva, relativt lätta och samtidigt prisvärda.

Stål och titan

Ett annat material som ofta används är stål. Detta klassiska material är ett bra alternativ för cyklar som är tänkta att bära matkassar eller andra saker, eller om du vill ha det klassiska utseendet. Kvalitetsstål är fortfarande ett bra val för många cyklar och används ofta på de billigaste cyklarna. Du bör dock vara uppmärksam på att detta material kan medföra en rejäl viktökning jämfört med andra material.

Titan är ett material som påminner om stål, men ramar av titan ger en unik känsla och en betydligt lägre vikt. Titan är svårt att arbeta med och är därför ett av de dyraste materialen som cykelramar tillverkas av. Om du vill ha någonting annorlunda som har en extrem hållbarhet och samtidigt en hög prestanda, kan det vara värt att titta närmare på en cykelram av titan.